Werken met ZZP’ers: vloek of zegen?

7 dec. 2022

In een krappe arbeidsmarkt kan het verleidelijk zijn om arbeidskrachten niet in loondienst te nemen maar als zelfstandige in te huren. Deze constructie kan een zegen zijn voor jou als ondernemer zijn, omdat je dan veel meer vrijheid hebt. Toch zien we bij Fyner dat hier steeds meer haken en ogen aan zitten. Wanneer kun je wel, en wanneer kun je beter geen gebruik maken van zzp’ers?


 Waarom wel of niet werken met zzp’ers?

Het werken met zzp’ers heeft voordelen. Er hoeft geen werknemers- en loonadministratie (toch al gauw een hele papierwinkel) te worden gevoerd, er hoeven geen loonheffing en sociale premies te worden ingehouden en de zzp’er is zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor zijn werk en eventuele fouten die hij maakt. Dit klinkt goed, zeker in een krappe arbeidsmarkt. Toch is het niet zo rooskleurig als het lijkt. Steeds vaker oordeelt een rechter dat zo’n zzp’er eigenlijk toch gewoon werknemer is. Dit betekent dat met terugwerkende kracht alle rechten en (vooral) plichten van het werkgeverschap en het arbeidsrecht op de arbeidskracht van toepassing zijn. Ook kan de Belastingdienst nog op de stoep staan met een naheffing.

 Zo’n situatie wil je natuurlijk voorkomen. Het grote verschil tussen een zzp’er en een werknemer is dat er bij een arbeidsovereenkomst sprake is van een gezagsverhouding. Een zzp’er werkt zelfstandiger en autonoom. Volgens de rechter moet een zzp’er een échte ondernemer zijn. Dit betekent dat hij echt ondernemersrisico moet lopen, zelf verantwoordelijk moet zijn voor hoe en wanneer hij zijn werkzaamheden uitvoert en aansprakelijk zijn voor eventuele gebreken.


Het verschil tussen een werknemer en zzp’er

Dit is allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het nu precies? Met de recente rechtspraak is het altijd al lastige onderscheid tussen een zzp’er en een werknemer alleen maar vager geworden. In de praktijk zien we dat zzp’ers die in feite precies hetzelfde doen als werknemers door rechters als werknemer worden bestempeld. Als vuistregel hanteren we daarom dat als het werk dat een zzp’er uitvoert past binnen de core business van de opdrachtgever dit een ‘red flag’ is. De kans is dan groot dat sprake is van een (verkapte) arbeidsovereenkomst. Ook als de zzp’er voor onbepaalde tijd en voor een breed scala aan projecten of klanten van de opdrachtgever werkt, is dit een risico dat sprake is van een (verkapt) dienstverband. Belangrijk is ook nog of de zzp’er zich kan profileren als ondernemer. Mag de zzp’er bijvoorbeeld tegen klanten zeggen dat hij niet bij jou in dienst is, maar als zzp’er in werkt en ook op deze manier acquisitie voeren?


Lekker concreet: hoe zit het nu?

Deze strenge eisen betekenen dat we heel vaak (moeten) adviseren dat het geen goed idee is om te werken met zzp’ers als het werk niet incidenteel of projectmatig is. Als een zzp’er vaste werkzaamheden gaat verrichten die binnen je bedrijf heel gebruikelijk zijn is de kans dat dit door een rechter als verkapte arbeidsovereenkomst wordt gezien, met alle gevolgen van dien, erg groot.

Overweeg je om met een ZZP'er te gaan werken? Of twijfel je of dit wel kan. Vraag jouw vaste prijs aan en kom erachter of wij je kunnen helpen.

 Auteur: Corné van de Wiel

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.