Aannemer verzuimt waarschuwingsplicht door pas bij aanvang werkzaamheden te waarschuwen
27 mrt 2025

In de bouwsector kunnen kleine fouten al snel grote gevolgen hebben. Het niet naleven van de waarschuwingsplicht kan niet alleen onveilige situaties opleveren, maar ook leiden tot juridische gevolgen. In deze blog bespreken we een situatie waarin een rechter oordeelde dat een aannemer de consument niet tijdig had gewaarschuwd (1). Jurist Rick Videler, die de consument bijstond, neemt de details van deze uitspraak met je door en deelt waardevolle inzichten over hoe jij als aannemer kostbare fouten kan voorkomen.
Wat was de aanleiding?
De consument had een schuifpui aangeschaft bij een aannemer. De schuifpui zou besteld, geleverd en gemonteerd worden door de aannemer. Voor het gereedmaken van de ondergrond waarop de schuifpui geplaatst zou worden, had de aannemer een geschikte partij aanbevolen. Deze partij had de ondergrond vervolgens klaargemaakt. De consument zou voor het leveren en monteren van de schuifpui een vergoeding aan de aannemer betalen, maar had deze geruime tijd na de montage van de schuifpui nog niet volledig aan de aannemer betaald(2). Nadat de aannemer de schuifpui op de ondergrond had gemonteerd, constateerde de consument namelijk verschillende gebreken en schortte om die reden de betaling van het openstaande bedrag op. De aannemer vorderde in de procedure betaling van het openstaande bedrag.
Wat oordeelde de rechter?
Ter zitting betoogde de aannemer dat de voornoemde gebreken niet aan hem konden worden toegerekend. Volgens hem was de schuifpui op een ongeschikte ondergrond geplaatst en had hij de klant hiervoor op het moment dat hij met een kraan klaarstond om de schuifpui te monteren, gewaarschuwd. De consument ontkende dat de aannemer tijdig had gewaarschuwd.
De rechter overwoog dat in het midden kon worden gelaten of er überhaupt door de aannemer was gewaarschuwd. Zelfs als de aannemer daadwerkelijk de consument had gewaarschuwd voor de gevaren van het monteren van de schuifpui op de ongeschikte ondergrond, had hij daarmee onzorgvuldig gehandeld en daardoor zijn waarschuwingsplicht geschonden (3). De consument stond immers met de rug tegen de muur doordat de aannemer deze waarschuwing pas in een heel laat stadium – op het moment dat hij met een kraan klaarstond om de schuifpui te monteren – gaf. Een belangrijke overweging voor de rechter was ook de omstandigheid dat de consument zelf al meermaals aan de aannemer had gevraagd of de ondergrond inmiddels gereed en geschikt was voor de montage van de schuifpui. De aannemer antwoordde hier bevestigend op en deed de consument daardoor geloven dat de voorbereidende handelingen door de aanbevolen partij juist waren uitgevoerd.
De rechter concludeerde dat de aannemer tekort is geschoten in de nakoming van zijn verplichtingen uit de tussen partijen gesloten overeenkomst, omdat hij zijn waarschuwingsplicht heeft geschonden. De consument deed daarom terecht een beroep op opschorting van haar betalingsverplichting. De vordering van de aannemer tot betaling van het openstaande bedrag werd daarom door de rechter afgewezen.
Waarschuw duidelijk, maar ook tijdig!
Deze uitspraak onderstreept nogmaals dat de waarschuwingsplicht van een aannemer verder reikt dan enkel duidelijk waarschuwen van de consument voor onjuistheden in de opdracht. Een aannemer moet dit ook tijdig doen, zodat de consument de kans krijgt om een weloverwogen beslissing te maken. Ondanks de waarschuwing van de aannemer, moet de consument in staat zijn te kiezen of hij de werkzaamheden alsnog wil laten uitvoeren. Hoe eerder een aannemer een consument informeert over mogelijke onjuistheden in de opdracht, hoe meer tijd de consument heeft om een weloverwogen beslissing te nemen en hoe kleiner de kans op schending van de waarschuwingsplicht is. Daarom geldt altijd: waarschuw duidelijk, tijdig en bij voorkeur schriftelijk.
Hulp nodig?
Bij Fyner maken we heldere rechtshulp beter toegankelijk voor jou. We bieden verschillende juridische diensten, altijd passend bij jouw situatie. Neem contact op met één van onze medewerkers of vul ons contactformulier in. Er wordt dan binnen 24 uur contact met je opgenomen.
085 – 016 38 37
Altijd op de hoogte blijven? Volg ons op Linkedin!
[1] Rechtbank Zeeland-West-Brabant 8 januari 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:156. Te raadplegen via: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBZWB:2025:156&showbutton=true&idx=31.
[2] De consument maakt hier gebruik van het opschortingsrecht dat voortvloeit uit artikel 6:162 Burgerlijk Wetboek. In het geval dat een van de partijen haar verplichtingen uit de overeenkomst niet nakomt, dan is de andere partij bevoegd de nakoming van haar daartegenover staande verplichtingen op te schorten.
[3] De waarschuwingsplicht van een aannemer vloeit voort uit artikel 7:754 Burgerlijk Wetboek en houdt in dat de aannemer bij het aangaan of het uitvoeren van een overeenkomst verplicht is om de opdrachtgever te waarschuwen voor onjuistheden in de opdracht voor zover hij deze kende of redelijkerwijs behoorde te kennen. Dit geldt onder andere ook voor gebreken en ongeschiktheid van de grond waarop de opdrachtgever een werk laat uitvoeren.